Какво е нужно да знаем при покупка на ваканционен имот? | Marshall Immo
click to enable zoom
Loading Maps logo

Какво е нужно да знаем при покупка на ваканционен имот?

  • slider
by M-immo Team
15.07.2016

В последните години цените на ваканционните имоти у нас се понижиха значително като само за изминалата година спадът на офертните цени е с 10-20 %. Това прави покупката на такъв тип недвижимост отново атрактивна, като купувачите, сред които се забелязва повишен интерес са предимно българи търсещи по-скоро втори имот отколкото имот с цел инвестиция.

На пазара на ваканционните имоти има голямо предлагане, както от инвеститори, така и от собственици /т.нар вторичен пазар/. Цените по черноморските курорти варират от 400 Евро/м2 до 800 Евро/м2 в зависимост от локацията и близостта до плажните зони. По-атрактивните дестинации сред купувачите са курортите по южното черноморие – Созопол, Лозенец, Приморско, Царево.

Ако обмисляте покупка на имот от такъв тип е добре да обърнете внимание на следните неща:

  • Често имотите в курортни зони имат високи такси за поддръжка на общите части дори, които се начисляват целогодишно. Проверете дали с покупката на избраният имот ще имате задължения за заплащане на такси и какви.
  • Ако имота, който сте избрали е апартамент обърнете внимание дали сградата е обитаема, какви са останалите собственици /дали са предимно чужденци или българи/. Често при собственици, които са чужденци има неуредени въпроси с етажната собственост, комуникацията се осъществява трудно. Обикновено чуждите граждани собственици на недвижими имоти имат местен представител, който да управлява имота им – може да се свържете с него, за да получите необходимата ви инфиромация.
  • Запознайте се добре с историята на имота – дали е имало забавяне при строителството, познат ли е инвеститора който е правил проекта и с каква репутация се ползва.
  • Проверете добре всички налични документи на имота. Препоръчително е да ползвате услугите на адвокат и брокер на недвижими имоти.

*За съдействие при покупка, и цялостна консултация моля свържете се с нас на посочените контактни данни.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *